Today News

Als we kijken naar wat er in het Congres is gebeurd, werd deze partij gevormd door de ‘genade’ van de Britten?

Nieuw-Delhi: Dinsdag was de 137e verjaardag van India’s oudste partij, het congres. Op dat moment probeerde congresvoorzitter Sonia Gandhi de congresvlag te hijsen, maar in plaats van de vlag te hijsen viel deze rechtstreeks in handen van Sonia Gandhi. We zullen u de 136-jarige geschiedenis van het congres vertellen. Waarin we je zullen vertellen waarom de Britten een partij als het Congres in India wilden hebben? En na de onafhankelijkheid, niet de partij van het land, hoe deze partij een familiepartij werd, waar elke grote leider behalve de familie Nehru-Gandhi oneerlijk werd behandeld en hierdoor is het congres tot nu toe 70 keer uiteengevallen.

Het congres werd opgericht door een Britse man

Sonia Gandhi bracht ook een videoboodschap uit waarin ze de congrespartij beschreef als een ideologie en een beweging en de Modi-regering ervan beschuldigde het land te verdelen. Het congres werd opgericht door een Brit. Wiens naam was – AO Hume (AO Hume). Hume kwam in 1849 ook vanuit Schotland naar India als officier van de Indiase overheidsdienst. Toen de revolutie plaatsvond in 1857, en wat wij de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog noemen, was Hume ook de administratieve ambtenaar van Uttar Pradesh.

1885 Oprichting van de Congrespartij in India

AO Hume richtte in 1885 de Congress Party in India op. De eerste conferentie vond plaats in de toenmalige provincie Bombay en met toestemming van de toenmalige onderkoning, destijds de grootste post in Brits-Indië. De eerste zitting van het congres werd bijgewoond door 72 mensen, waaronder Ao Hume, een paar Britse functionarissen, veel rijke en invloedrijke mensen in India en de Raja-Maharaja. Onder hen zijn Dadabhai Nowrozi, Justice Ranade, Firoz Shah Mehta en Bad-Rudin Tayyabji. Het was op dezelfde manier een kleine elitegroep en had geen vertegenwoordiging van het gewone volk van India.

Geen gewone mensen

Hume vormde ook het congres door de Indianen te verenigen … geen van hen waren gewone mensen. De meeste van deze mensen waren ofwel opgeleid in Groot-Brittannië of woonden in Groot-Brittannië. Byomesh Chandra Banerjee, een van de oprichters van het congres, was bijvoorbeeld een fervent aanhanger van de Britse rechterlijke macht. Het is ook een feit dat de meeste van de vroege oprichters van het congres advocaten van beroep waren.

De Britten werden bedreigd door de revolutionairen

Ten tijde van de oprichting van het congres werd echter gezegd dat het bedoeld was om de Indianen onder de Britse Raj maximale rechten te geven. Maar sommige historici geloven ook dat het echte doel achter de vorming van het congres was om de branden van opstand te blussen die sinds 1857 waren begonnen. Zo’n opstand mag niet meer gebeuren. Ook hierin was de Britse regering grotendeels geslaagd, want er was geen dreiging voor de Britten vanuit het congres, de Britten liepen gevaar door de revolutionairen, oftewel een congres opgericht door een Engelsman, zo ook voor de Britse Raj. Van 1885 tot 1947 was er een beveiliging. Het doel was om de mogelijkheid van opstand onder de gewone Indianen te elimineren.

..Ondersteun de Britten in deze oorlog

Gopal Krishna Gokhale, die in 1905 de voorzitter van het congres was, zei ooit dat er geen Indiaas congres kon worden opgericht, zelfs als een persoon uit India het zou proberen, de Britse functionarissen van die tijd zouden het niet laten gebeuren. Vóór de onafhankelijkheid toonde het congres in veel gevallen ook nederigheid jegens de Britten, wat zou kunnen worden gezien als zijn trouw aan de Britten. Tussen 1914 en 1919, toen de Eerste Wereldoorlog woedde, dachten veel mensen dat dit het juiste moment was om de Britten uit India te verdrijven omdat ze te zwak waren geworden. Maar veel congresleiders lieten dat niet gebeuren. Mahatma Gandhi deed toen zelf een beroep op het volk van India om de Britten te steunen in deze oorlog. Kom niet in opstand tegen hen. Met andere woorden, vóór de onafhankelijkheid was het congres een partij onder leiding van de Britten in plaats van een partij van het land.

Mahatma Gandhi schreef de ontwerpgrondwet van het congres 3 dagen voor zijn dood

En misschien is dit de reden waarom Mahatma Gandhi op 27 januari 1948, slechts drie dagen voor zijn dood, de ontwerpgrondwet van de congrespartij schreef. En in deze vorm sprak hij zijn wens uit om het congres als politieke partij op te splitsen en het om te vormen tot de Lok Sebak Sangha, die een niet-politieke organisatie zou zijn en wiens taak het zou zijn om de samenleving te dienen en positief werk te doen. Maar na de dood van Mahatma Gandhi gaven veel leiders van het congres het idee op om de partij helemaal op te splitsen en onder leiding van Jawaharlal Nehru werd het congres een 100% pure politieke partij. In die tijd schreef Mahatma Gandhi ook een artikel op 29 januari 1948, een dag voor zijn dood, getiteld Zijn laatste wil en testament. ,

Mahavira schreef een brief aan Tyagi Nehru

Hoe kan een familiesysteem een ​​land vernietigen? Dat zei de eerste premier van het land, Jawaharlal Nehru, zelf in een toespraak. In een van zijn toespraken vanuit het Rode Fort op 15 augustus 1960 zei Nehru dat als de mensen van India hun kaste, gemeenschap of familie voor het land zouden stellen, het land zou beginnen te dalen. Het is echter ironisch dat Jawaharlal Nehru deze toespraak hield. Een jaar eerder, in 1959, was zijn dochter en voormalig premier Indira Gandhi benoemd tot voorzitter van het congres. Op dat moment verzette congresleider Mahabir Tyagi zich ertegen en schreef een brief aan Nehru. In de brief zei hij dat degenen die Indira Gandhi voor het presidentschap voorstelden, Nehru eigenlijk vleiend waren.

Het is altijd oneerlijk voor hooggeplaatste leiders

Een van de geweldige dingen van het Congres is dat het de grote leiders altijd onrecht heeft aangedaan. Ik heb het over vier van zulke geweldige leiders. De eerste daarvan was Netaji Subhash Chandra Bose – in 1939, toen Subhash Chandra Bose opnieuw eiste om de voorzitter van het congres te worden. Dus een alliantie van Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru werd tegen hem gevormd, die geleidelijk de wortels van Bose’s belang begon te verzwakken.

Bose won.. Pattavi verloor van Sitaramia.

Op dat moment verklaarde de alliantie Pattavi Sitaramaiah als zijn kandidaat tegen Bose, maar Bose won niettemin de verkiezingen en Pattavi Sitaramaiah werd verslagen. En dit is waar de politiek begon om het belang van Subhash Chandra Bose in het congres te verminderen. Hij kreeg geen steun meer van congresleiders en organisaties. Waardoor hij later moest aftreden en toen vormde hij ook een partij genaamd Forward Bloc.

Bhim Rao Ambedkar werd ook genegeerd

Evenzo werd de eerste minister van Justitie van het land, Bhim Rao Ambedkar, genegeerd. In 1951, toen Jawaharlal Nehru de Hindu Code Bill introk, nam Ambedkar ontslag als minister en verliet later het congres. Er wordt gezegd dat de verschillen tussen Nehru en Ambedkar enorm zijn toegenomen en Nehru dacht dat als Ambedkar in het congres zat, hij nooit erg sterk zou zijn in de organisatie. Dus voor Ambedkar werd de situatie gecreëerd dat hij het congres moest verlaten en later vormde hij een partij genaamd Scheduled Castes Federation, die 35 zetels in 10 staten in het hele land betwistte bij de eerste Lok Sabha-verkiezingen. Maar de partij van Ambedkar kan slechts 2 zetels winnen. Ambedkar zelf verloor de Bombay Lok Sabha-stoel en stond op nummer vier.

Zelfs het congres respecteerde Sardar Vallabhbhai Patel . niet

Sardar Vallabhbhai Patel kreeg ook niet het respect dat hij verdiende in de congrespartij. In 1946, een jaar voor de onafhankelijkheid, toen de Congrespartij verkiezingen hield voor het presidentschap, was het zeker dat de leider die president zou worden ook de eerste premier van India zou zijn. In die tijd waren er in totaal 15 commissies van het congres in India, waarvan 12 onder leiding van Sardar. Hoewel drie commissies er niet aan deelnamen. Niettemin werd Nehru eerst de president van het congres en vervolgens de premier omdat Mahatma Gandhi Sardar Patel overhaalde om zijn naam in te trekken. Je kunt zeggen dat Jawaharlal Nehru de eerste toevallige premier van het land was.

Nehru gaf zichzelf Bharat Ratna

Nog een ding.. Nehru zelf gaf de Bharat Ratna-prijs toen hij premier was. Indira Gandhi ontving ook de Bharat Ratna in 1981 toen ze premier was. Evenzo ontving voormalig premier Rajiv Gandhi de onderscheiding postuum in 1991, slechts twee jaar na zijn dood. Maar Bhim Rao Ambedkar kreeg postuum de Bharat Ratna 34 jaar na zijn dood, Subhash Chandra Bose 47 jaar later en Sardar Patel 41 jaar na zijn dood. Bose en Sardar Patel kregen ook de prijs toen P.V. Narasimha Rao werd de premier van het land.

Zelfs met Chowdhury Charan Singh is er geen gerechtigheid.

Het congres heeft nooit recht gedaan aan de vijfde premier van het land, Chowdhury Charan Singh. Hij diende het congres gedurende 40 jaar, maar mocht op dat moment geen Chief Minister van Uttar Pradesh zijn. Omdat Chowdhury Charan Singh altijd in Nehru’s ogen tikte. Hij verliet het Congres in 1967 en had op deze dag tranen in zijn ogen.

Het congres is ongeveer 70 keer uiteengevallen

De congrespartij die we vandaag beschouwen als het oorspronkelijke congres. Dit is niet het echte congres. De waarheid is dat het congres sinds zijn oprichting bijna 70 keer is uiteengevallen en dat veel van zijn leiders hun eigen afzonderlijke partijen hebben gevormd. De huidige Congrespartij is er een van, die in 1978 werd opgericht door Indira Gandhi na een noodtoestand. Ook scheidde Jawaharlal Nehru’s vader Motilal Nehru zich in 1923 van het congres en vormde zijn eigen Swaraj-partij. Hoewel hij het later fuseerde met het congres. Evenzo hebben Subhash Chandra Bose, Dr. Bhim Rao Ambedkar, J.B. Kriplani, de eerste gouverneur van India C. Raj Gopal Chari, K. Kamaraj, Morarji Desai, Chowdhury Charan Singh, Sharad Pawar, Mamata Banerjee en YS Jaganmohan Reddy waren eerder ook in het congres. Maar later trok hij zich terug uit het congres en richtte hij zijn eigen partij op. En in veel staten is het congres tegenwoordig erg zwak tegenover deze partijen.

Vandaag is de hand van het Congres erg zwak.

Bij de eerste Lok Sabha-verkiezingen na de onafhankelijkheid won de Congrespartij 364 van de 489 Lok Sabha-zetels. Daarna regeerde het congres 55 jaar over het land. Maar vandaag is de hand van het Congres erg zwak geworden. Hij won in 2019 slechts 52 Lok Sabha-stoelen. Afgezien hiervan hebben van de 28 staten en 6 Union Territories slechts 3 staten een meerderheidsregering van het Congres. Waar BJP een meerderheidsregering heeft in 12 staten.

    ,

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button